Af Sebastian Andersen
Vi har nok alle hørt om en kollega eller ven, som enden har pralet, brokket sig, eller været pave stolt over det der lige skete nede i crossfit igår. Flere og flere falder nemlig for sporten Crossfit, men hvorfor?
Crossfit er de seneste par år eksploderet i både ind og udland. Sporten som startede i en garage i USA, har nu vokset sig stor og man estimerer at over 4 millioner mennesker verden over dyrker sporten som et redskab til at opnå en sundere livstil. Alene i Danmark findes der over 30 crossfit boxe, hvor hver især har skabt deres egen fælleskab omkring sporten.
På baggrund af alt den omtale og popularitet, er crossfit så mon en sport for dig?
Hvad er crossfit?
Crossfit er en høj intens og interval baseret trænings metode. Sportens fundament, er styrke og udholdenheds baseret træning hvor der arbejders med funktionelle bevægelser udført ved høj intensitet. Crossfit i sin traditionelle form består af 3 del elementer.
- Kardiovaskulær træning
- Vægtløftning
- Gymnastik
Tankerne bag crossfit er at der trænes bevægelser, som vi typisk vil opleve i vores daglige liv. Det kunne feks. være at squatte, trække, skubbe og meget mere. Målet og udbyttet med crossfit er at gøre den enkelte person stærkere og sundere i sit daglige liv.
Crossfit Journal skriver at crossfit træninger især er effektive fordi at blandingen i træningen består af elementerne, belastning, distance og fart hvilken hjælper deltagerne med at udvikle muskel masse, udholdenhed og opnå et højere energi niveau.
Crossfit træning er konstant varierende og man kommer til at arbejde og træne med hele kroppen, hvilket er bevist at være sundt for både knogler, muskler, led og blodtryk. Træningen kan nemlig både bestå af løb, roning, kettle bells, vægtløftning, agility, hop og meget mere.
Typisk er crossfit rundt i de danske crossfit centrer bygget op omkring den daglige workout (WOD). Denne wod skal alle medlemmerne igennem samme dag og typisk kan man finde ud af hvad den daglige wod består af på din lokale crossfits box hjemmeside eller instagram. På denne måde sikre man at man kontant udsætter medlemmer for noget nyt, da den daglige wod ser anderledes ud, alle ugens dage.
De fleste danske crossfit boxe tilbyder dog mange andre holdtyper end kun (WOD) Her har vi listet nogen af de mest populære hold typer
- Team WOD
- Endurance
- Teknik hold
- Hero wod
- Vægtløftning
- Fight gone bad (FGB)
- Mobility / udstrækning
Er Crossfit for alle?
Crossfit er en enorm tilpasnings dygtig sport, det betyder altså at uanset dine vilkår så er crossfit et rigtigt godt sted at starte, hvis du ønsker en sundere og mere aktiv livstil. Det første som de fleste bider mærke i når de starter i et crossfit center, er at alle medlemmer er forskellige. Det er derfor bestemt ikke en specifik type som går til crossfit. Som Tracey Magee, ejer og træner hos crossfit clan performance center udtaler
"Crossfit er universalt skalerbar og modificerbart til alle niveauer, så træningen skræddersyges for at møde dine mål og dit nuværende fitness niveau"
Så havde du på forhånd en ide om at crossfit kun var en sport for unge, veltrænede og stærke mennesker, så tager du fejl. Tony Caravajal som er certificeret L-2 Crossfit træner, tror på at crossfit er gavnlig for hele spektrummet af alder, køn og atletiske egenskaber. De fleste danske crossfit boxe tilbyder nemlig også træning til børn og unge. Crossfit Kids timer er en fantastik måde at hjælpe og udvikle børns balance, koordination, og motorisk færdigheder.
Start med begynder hold og tilpas træningen til dit niveau
Når du starter til crossfit, anbefales det altid at tage kontakt til den lokale træner inden du går igang. Træneren kan på den måde skabe et overblik over mulige restriktioner, udfordringer eller skader som du skal arbejde med.
Er du helt nybegynder? så bare rolig. Crossfit er en ekstremt tilpas dygtig sport og de fleste crossfit boxe rundt i danmark tilbyder begynder hold, hvor de bruger mere tid og energi på at undervise i de helt fundamentale bevægelser og sætter ekstra god tid af til at få hjulpet dig ordenligt igang.
Men er crossfit en farlig sport og er der risiko involveret?
Som i alle andre sportsgrene, så er der også i crossfit en risiko involveret. Modsat andre sports typer så arbejder du typisk alene til crossfit og derfor fjernes muligheden for at andre personer er skyld i skade på dig. Feks. ser man ofte at i fodbold eller til håndbold kan der ske skade på knæ og hofter når der tackles fra siden uden at udøveren måske har nået at forberede sig på sammenstødet.
I crossfit arbejder du alene og kun imod dig selv. Derfor vurderes risikoen for alvorlige skader mindre, da udefra kommende sammenstød ikke finder sted. De typiske skader som ses ved udførsel af crossfit, er overbelastning af led da kroppen skal vende sig til den nye intense træningsform. Alle de trænere og box ejere rundt i de danske crossfit boxe er udannet og profesionelle inden for dette område. Så derfor kan det være en god ide at fortælle din træner at du er ny, så træneren får et bedre overblik over hvor meget belastning og intensitet som træneren vurdere du skal påføres i dit opstartsforløb, indtil din krop har tilpasset sig træningen.
Godt at vide inden du tager afsted
Crossfit har det med at være vilde med forkortelser! Så du kan ligeså godt fra start, forberede dig på at der i sporten crossfit findes tusindevis af nye ord og terminologier som man lige skal bruge noget tid på at lære. (Men bare rolig, det tager tid for alle nye crossfittere)
- WOD: Workout of the day (dagens træning)
- Emom: Every minut on the minut (Hvert minut, på minuttet)
- Amrap: As many rounds as possible (Så mange runder som muligt)
- Box: Vi kalder dit træningssted for en crossfit box, hvilket for andre blot ville være et andet ord for crossfit center
- Ladder: En serie af øvelser som enden stiger eller falder i antallet af gentagelser
- SQ: Squat
- Pr: Personlig rekord. Dette refererer feks til dit maks løft i backsquat
- Hero wod: Disse træninger er opkaldt efter faldne soldater verden over. Typisk er de lidt længer og hårdere end normal Wod hold. "Rene" er en hero wod som er opkaldt efter en dansk soldat.
Efterlad en kommentar
Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.